Tansel Kolcu yazdı.

Milli maç arası sonrası, ligin 8. haftasında, deplasmanda Kayserispor ile karşılaşan Trabzonspor, hiç beklemediği bir anda yediği gol ile 1-0 geriye düşmesine rağmen, ikinci yarıda attığı iki gol ile Kayserispor’u 2-1 yenerek, çok önemli bir 3 puanı daha hanesine yazdırmış oldu.

Milli maç dönüşlerinde, milli takımlara daha çok oyuncu veren takımların sıkıntı yaşadığı, bilinen bir gerçekliktir.         

Uğurcan’ın, 25. dakikada yaptığı yanlış pas tercihi nedeniyle kaptırılan top ile gelen Kayserispor golü, Trabzonspor taraftarlarını “Acaba bu gerçeklik yine puan kaybına neden olabillir mi?” düşüncesine iterken, 78. dakikada Bakasetas’ın penaltıdan attığı gol ve 83. dakikada Gomez’in pasında Umut’un attığı gol ile gelen galibiyet, korkuların yerini sevince çevirmiş oldu.

Oyuna çok istekli başlayan, adeta hocaları Çağdaş Atan’ın hırsını, oyunun ilk bölümünde sahaya yansıtmayı başaran Kayserispor, karşılıklı girilen ve kaçırılan 2 net pozisyon sonrası Uğurcan’ın yaptığı bir hata sonucu, öne geçmeyi başardı.

Türkiye’nin en iyi, dünyanın da sayılı kalecileri arasında olan üst düzey bir kalecinin, böyle bir hata yapmaması lazım. Çok rahat pozisyonda pas tercihleri varken zor olanı tercih etmek, maalesef gol yenilmesine neden oldu. Dediğimiz gibi, Uğurcan dünyanın sayılı kalecileri arasında ama ayaklarına çok hakim değil. Mutlaka bu eksik yanını geliştirmesi lazım. Abdullah Hoca’nın, kaleciden pasla oyun kurulmasını istemesi doğal. Zira günümüz futbolunda bir çok takım, riskli olsa da bunu  uyguluyor ama bir şartla; kalecisi ayaklarına hakimse!

İlk yarıda mağlup duruma düştükten sonra, Trabzonspor’un yakaladığı ama değerlendiremediği pozisyonlar, ilk 7 haftadaki toplam pozisyonlarından, neredeyse daha çok. Bu pozisyonların gol olmaması ise büyük şanssızlıktı.Trabzonspor’da, yavaş yavaş  taşlar oturmaya başlıyor. Takım biraz daha hızlı oynayabilirse, çok zor maç kaybeder zannediyorum. Bu arada, birileri Abdülkadir’e, 3 yerli kuralından dolayı oyunda olduğunu, yoksa bu formuyla, bırakın Trabzonspor’da oynamayı, küme hattındaki takımlarda bile oynamasının zor olduğunu, oyun sistemi değiştiğinde veya Yusuf Yazıcı hazır olduğunda, formayı rüyasında bile göremeyeceğini söylemeli!

3 yıl önce oynanan Galatasaray-Trabzonspor maçında, Ekuban’ın Galatasaray ceza sahası içerisinde ayağına basıldığı pozisyonu, VAR’da defalarca seyredip, penaltı noktasını gösterme cesaretini kendinde bulamayan ve 3 yıldır Trabzonspor maçlarına verilmeyen maçın hakemi Ümit Öztürk, yönettiği maçla birlikte, bıraktığımız yerde durduğunu bize göstermiş oldu. Penaltı pozisyonunda, önündeki pozisyonu görmemeyi yeğleyen Ümit Öztürk, VAR’ın çağırmasıyla, mecburen penaltıyı vermek zorunda kaldı. İstanbul kulüpleri ile oynadıkları maçlarda, puanları gasp edilmesine rağmen, taraftarlıkları ağır bastığından olsa gerek, sesleri çıkmayan Kayserispor yöneticileri ve teknik heyeti, yenilgilerini hakeme bağlamışlar. Trabzonspor’a gösterdiği gereksiz kartların yanında, takdir haklarını hep ev sahibi takımdan yana kullanan ve gördüğü halde penaltıyı çalmayan hakemden daha ne bekliyorlardı acaba?