Murat Karakaş yazdı.

Bu anlamlı ve bir o kadar da doğru olduğuna kısmen inandığım, zaman ve mekân ötesi bir tespit olarak da kabul gören, bu sözün söyleyeni hakkında birçok tartışma okumuş olsam da, ‘’ Tarih ilmini inşa eden kişi’’ olarak kabul edilen, modern tarih aktarıcılığının, sosyolojinin ve iktisadın öncülerinden, filozof ve devlet adamı İbni Haldun,

Mukaddime eserinde, ‘’coğrafya belirleyici etkendir.’’ yaklaşımı ile, hava ve iklimin ,insan fiziki yapısı üzerine olan etkilerine, durum ve ahlakına olan tesirlerine değinerek, yani sözün mana kaynağının İbni Haldun’un kendisi olduğunu düşünüyor ve Coğrafyanın olumlu olumsuz yanlarıyla, güçlü bir etken olduğuna inanıyorum.

İbni Haldun ,1337 tarihinde yazdığı bu Mukaddime eserinde, toplumun bir coğrafya ve iklim içinde ortaya çıktığını, iklimin ve coğrafyanın özelliklerini taşıdığını aktarır bize özetle.

Her bir iklim kuşağında yaşayan toplumların, karakterini o kuşağın iklimiyle ilişkilendirmiştir bu eserinde. İşte tam da bu can alıcı noktadan, bende yelken açıyorum Karadeniz’ime.

Felsefe okurum zaman zaman ama, felsefe yapamazsın dedim kendi kendime.

Yerini bil ,ne haddine dedim yine kendime.

Haydi yelkenler fora. Yanaşalım Akyazı’dan Trabzon limanına.

Dedim ya, bana göre de Coğrafya kısmen ‘’kader’’dir. Ama ‘’değiştirilemez’’ değildir.

İşte bu yüzden, genlerimin geldiği ve bununla da gurur duyduğum, Karadeniz ve Karadeniz insanına, kader diye sunulan, başarının önündeki birçok (moda tabiri ile) ‘’algıyı’’, Karadeniz damarından gelen ‘’inadıyla’’ yıkarak, kendini başarılarıyla ülkeye ve dünyaya kabul ettirmiştir.

Tabii ki futbolla.

Üretimin, yani geçimin, iklime ona paralel tarıma bağlı olduğu bu coğrafyada, ‘’mücadele’’, nin diğer tanımı, etkiye tepinin Karadeniz inadıdır.

Karadeniz insanının ‘’çalışkanlığı’’, ‘’mücadele ruhunun bulunduğu genlerinden’’ gelir.

Coğrafya ise buna kuvvetli bir etkendir.

Sosyolojinin en fazla temasta olduğu bilim dallarından biri Coğrafya. Toplum tanımlama / açıklamaları coğrafya ile yapılır çoğu kez.

Ama futbol, Trabzon halkının kişilik ve toplumsal karakterinin zirvede yansıtıldığı mecradır.

‘’ Hareketlilik ve heyecan. Futbolda da var, Trabzon insanında da.

Coğrafyanın en belirgin iki özelliğini, bu yansımalardan görebilirsiniz.

Trabzon insanı;

Dinamik, fevri (bir o kadar da asabi) , zeki, yerel kimlik idraki yüksek, tutumlu ve gösterişli, lider olarak nitelendirilebilecek ayırt edici özelliği yanı sıra , inadı ile devrimler yapmıştır Türk futbolunda.

Bu dinamik toplumun bir araya getirdiği amatör futbol takımlarının Trabzonspor bünyesinde toplanarak, ilk on yıl içinde, (düzlük alanın bile bulunması zor bu memlekette), Türk ve dünya futbol tarihine girecek başarıları elde etmesi tesadüf ile değil, inadı ile açıklanabilir.

Başkalarının otuz sekiz yıl dediği, ben ise, bu geçen otuz sekiz yılda hakkımız olan beş şampiyonluğu, hafızamın bir köşesinde hatırda tutuyorum hep.

 

2011’den sonra, en son 2021 şampiyonluğu, beklentileri yükseltmiş, Avrupa arenasında kalıcı başarılar için, vizyon değişikliğine gidildiğinin meyveleridir bu en son başarı diye düşünüyorum.

Bu Coğrafya ve insanları, geç kalınmış bu başarıları bu topluma yaşatacaktır. İmkânsız sadece biraz zaman alır.

Sadece yermek, eleştirmek değil maksadımız.

En azından benim öyle.

Mümkünse düşüncelerle katkı sunabilme adına ‘’öneri’ de bulunmakta görevimdir diye düşünenlerdenim.

Duyulacağını, okunacağını sanma muhasebesine girmeden.

Sn Avcı’ya önerimdir:

(Gerçi, tabiri caizse sizde bu toprakların insanısınız. Bu coğrafyanın karakterize özelliklerini taşıyanlardansınız. Yüreğinizi ,kelimelere döktüğünüz ilk basın toplantısındaki;

‘’ Dalgalı denizleri seçtim’’ ifadeniz mücadelenizin an be an devam edeceğinin, tarihin başarılarını örnek alarak, devamını getireceğinizin mesajıydı inanmış yüreklere.)

Önerim şu ki ,

Futbolcu kardeşlerime söyleyin ;

İster bu kadro içerinde futbolcu olarak, ister taraftar olarak, sahada ve tribünde bulunan bu coğrafyanın insanları, eğimli arazilerinde hayat mücadeleleri, hep hareket halinde olmakla başarılarına anlam kazandırmıştır. Çoğunluğunuz dışardan gelseniz de bu coğrafyaya uyum sağlamazsanız başaramazsınız.

Siz profesyonelsiniz evet ama, sevgiyi, sizi sevenlerin karakteristik özelliklerini de bilmelisiniz.

Zaman zaman dik, ama genelde hep hareketli olmalısınız.

Dinamizmi genlerinde taşıyan bu taraftara, sahadaki dinamizmi gösterecek onlara da yansıtmalısınız. Bu tekrar eden durum, yani karşılıklı dinamizm karşısında, ( bizim hatıramızda olan, sizin ise kulaktan duyduğunuz ) ‘’o efsane ruh’’ sahaya inecek.

İşte o zaman, başarı ( lar ek’ini de sonuna alıp) başarılar olarak, tarihe dantel gibi işlenecek.

Neden mi hareketlilik ve dinamizm.?

Denizi seyredin bir saat. O zaman anlaşılır belki son söylediklerim.

Başta söylediğimi son satırda hatırlatarak bitireyim.

Coğrafya kaderdir sözü tartışıla dursun, ben Coğrafya kadere en büyük etkendir derim.

Kalın sağlıcakla.

Selam ve saygılarımla.