Vatandaş geçimini zor sağlarken, cebinden çıkıp TRT’ye giden bandrol ücretleri tartışma konusu oldu.

Bandrol ücretlerine yüzde 50 ila yüzde 100 arasında yapılan artış TRT’nin bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü KİT Komisyonu toplantısında tartışma konusu oldu. Bandrol ücretlerindeki artışa ilişkin eleştirileri cevaplayan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, "Son derece makul” dedi. Gelir durumu fark etmeksizin son 17 yılda Türkiye’deki her ailenin cebinden TRT'ye aktarılan para ise dudak uçuklattı.

Sözcü’de yer alan habere göre; Meclis KİT Komisyonu'nda TRT denetim raporu görüşülürken, kamudan TRT'ye aktarılan paralar ve kesintiler tartışma konusu oldu.

“BEN BANDROL GELİRİ ALMAYACAKSAM!”

Genel Müdür Sobacı, TRT'nin kamu paylarından çok fazla yararlandığı ve bu paraları harman savurduğu eleştirilerine şu yanıtı verdi:

*Avrupa Yayın Birliği'nin hazırladığı bir tablo, 2020 yılına ait. Bu tabloya göre kamu yayıncılarının kamu kaynaklı gelirlerinin Gayri Safi Milli Hasıla'ya göre sıralaması. Türkiye aldığı kamu payı itibarıyla 43 ülke arasında 36'ncı sırada. Sondan 7'nci yani.

*TRT'nin gelirlerinin çok olduğu, kamu paylarından da acayip bir şekilde yararlandığı payları harman savurduğu yaklaşımını bu tablo yalanlıyor. TRT'nin sıfatı niye kamu yayıncısı?

*Eğer ben bandrol geliri almayacaksam, ben elektrik payı almayacaksam, kamu fonundan desteklenmeyeceksem benim adım niye kamu yayıncısı? Bu bizim en önemli ayrıcalıklarımızdan biri.

*Aksi takdirde özel sektördeki bir yayın kuruluşu gibi olurum. TRT'nin kamu paylarından yararlanması son derece anlamlı. Son derece makul. Ve uluslararası karşılaştırmalara baktığınızda da gayet normal olan bir uygulamadır.

*Bu çerçevede baktığınızda TRT'nin mutlaka kamu fonundan desteklenmesi gerekiyor. Çünkü biz reytingleri hesaba katmadan kamu yayıncılığı yapmak zorundayız.

HALKIN CEBİNDEN 17 YILDA 10.8 MİLYAR DOLAR GİTTİ

2004 ile 2020 yılları arasında halktan kesilen paralarla TRT'nin kasasına 10 milyar 800 milyon dolar paranın gittiğini açıklayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şu ifadeleri kullandı;

*Bu tutarın karşılığı 180 milyar yani eski parayla 180 katrilyon lira para çekmişsiniz siz halkın cebinden, 180 katrilyon lira.

*Bu gelirlerin sadece 684 milyon doları reklamdan yani on yedi yıllık gelirlerin sadece yüzde 6,3 reklamdan; kalan gelirlerin yüzde 82'si elektrik payı ve bandrol gelirlerinden. O çok övdüğünüz dizi filmlerden, satışlardan para kazanamıyorsunuz.

*Siz halkın cebine elinizi sokmuşsunuz, milletin sırtına kambur olmuşsunuz. Kamusal hazır kaynaklar nedeniyle TRT ilan ve reklam gelirlerini umursamıyorsunuz. Sizin TRT ilan ve reklam gelirlerini umursamadığınız bu tablodan anlaşılıyor.

HER AİLENİN CEBİNDEN 8 BİN LİRA TRT'YE

Gelir durumu fark etmeksizin son 17 yılda Türkiye'deki her ailenin cebinden 8 bin lira para çıktığını ifade eden Sertel, şunları kaydetti:

*4 kişilik bir aile, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, Recep Tayyip Erdoğan'ın TRT'sine 8 bin lira para ödemiş, on yedi yılda 8 bin lira, her aile ödemiş.

*Bunun içinde asgari ücretlinin altında olan işsiz olan, iş arayan, sosyal yardımlardan yararlanan gariban herkes var. TRT bandrol ücretleri de arttırıldı. TRT soyguna devam ediyor. AKP tek adam yönetiminde, cep telefonunda yüzde 10'dan 12'ye çıkarıldı.

*Cep telefonu alan bir genç 10 bin liralık bir telefon alsa yüzde 10'unu size veriyordu, şimdi yüzde 12'sini size verecek. Her telefon başına bin 200 lirasını size verecek. Radyolu kulaklıklarda, radyolu koşu bandı ve benzerlerinde yüzde 8'den 14'e çıkardınız, neredeyse 2 katına varan bir bandrol artışı yaptınız.

*Tablet ve bilgisayarlarda yüzde 2'den 4'e çıkardınız. Yani yazık günah, insanların sırtına bindiniz, inmiyorsunuz ve inmeyeceksiniz ama halk sizi öyle bir indirecek ki göreceksiniz.