Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde birçok bilimsel ve teknolojik çalışmaya imza atan KTÜ Creatiny Topluluğu içinde yer alan altı takım ile Yapay Zekâ Kulübü üyelerini kabul etti.

Her iki topluluğun projelerini dinleyen Başkan Genç, öğrenciler tarafından üzerinde çalışılan projelerin her birinin inovasyon olarak gurur verici projeler olduğunu dile getirdi.

“TÜRKİYE’DE BİR İLKİ BAŞARMAK İSTİYORUZ”

Başkan Genç, ilk olarak Teknofest 2022’de yüksek irtifalı roket kategorisinde şampiyon olan Ortahisar Belediyesi Creatiny Roket Takımı Kaptanı Umut Genç’i dinledi. Teknofest 2023’e Türkiye’de bir ilki başararak dikey iniş yapma kabiliyeti olan roketle katılmayı planladıklarını dile getiren Kulüp Başkanı Umut Genç, “2022 yılında Trabzon’un ilk yüksek irtifalı roketini ürettik. Sizin de desteklerinizle bu roketimizle katıldığımız Teknofest yarışmasında Türkiye şampiyonu olduk. 2023 yılı hedeflerimiz ise ilkleri başarmaya devam etmektir. İlk hedefimiz yarım kalan hikâyeyi tamamlamak ve dikey iniş yapma kabiliyeti olan roketimizi üretime dökerek ülkemizde bir ilki başarmaktır.” dedi.

thumbnail_Takım (12)

“ABD’DEKİ YARIŞMAYA KATILMAYA HAK KAZANDI”

Başkan Genç’ten Amerika’da düzenlenen ve dünyanın en büyük mühendislik yarışması olan IREC roket yarışmasına katılmak için destek isteyen Umut Genç, şöyle konuştu: Ülkemizi ABD’de temsil etmeye hak kazandık. Sıra Amerika’da diyerek çıktığımız bu yolda başarıya ulaşacağımızdan şüphemiz yok. Teknofest 2023 için ise bir adet orta irtifa, bir adet de yüksek irtifa roketi üreterek ülkemizin milli teknoloji hamlesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Bunun için desteğe ihtiyacımız var.”

Hyperloop Kulübü Başkanı Abdülsamet Eskiyayla ise üzerinde çalıştıkları hyperloop projesiyle ilgili Başkan Genç’ten destek istedi. 2023’te düzenlenecek olan Teknofest yarışmasına katılmayı planladıklarını ve projenin yaklaşık maliyetinin 150 bin TL civarında olduğunu kaydeden Eskiyayla, “Tünel içerisinde 120 km/s hıza ulaşıp yurt dışında da ülkemizi temsil etmek için hak kazanmayı planlıyoruz.” dedi.

thumbnail_Takım (9)

“YAPAY ZEKÂYLA ÇALIŞAN İHA”

Savaşan İHA Başkanı Osman Can Aksoy ise, “Creatiny SİHA takımı olarak otonom bir şekilde uçan savaşan insansız hava aracı yapıyoruz.” diyerek şöyle konuştu: “Teknofest’in en prestijli ve en büyük ödüle sahip yarışmasında yer almayı ve TRABZON’a bu birinciliği kazandırmak istiyoruz. Teknofest 2022’de 600 takım arasından İlk 50’ye kalarak tüm rapor aşamalarını başarılı bir şekilde geçtik. Bu zorlu yarışmada teknik olarak görevimiz yapay zekâyla diğer takımların uçaklarına belirli bir süre kilitlenerek sanal biçimde diğer uçakları saf dışı bırakacağız. Ayrıca kamikaze görevi olarak şifrelenmiş yer hedefini tespit ederek çözüp bu şifreyi yer istasyonuna iletme görevini gerçekleştireceğiz. Tüm dünyanın ve Türkiye’nin güncel odağı olan insansız savaş uçakları konusunda kazanımlar elde ediyor ve bu süreçte ülkemizin askeri gücüne katkıda bulunmak için araştırmalar ve geliştirmeler yapıyoruz.”

“TEMİZ ENERJİYLE ÇALIŞAN GEMİLER ÜRETECEĞİZ”

Su Üstü Aracı Takımı Başkanı Ceren Yedican ise; otonom, elektrikli, ihtiyaca göre üzerindeki donanımları değiştirilebilen su üstü bir gemi ürettiklerini anlattı. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından düzenlenen ROBOTİK 2021 İnsansız Su Üstü Araçları Prototip Yarışması’nda 300 takımı geride bırakarak Türkiye şampiyonu olduklarını ifade eden Yedican, “Aracımızı savunma sanayiine entegre ederek ülkemizin askeri gücüne katkıda bulunması için geliştiriyoruz. Amacımız temiz enerji ile çalışan denizleri ve doğayı koruyan gemiler üretmek ve aynı zamanda zorlu görevleri insanlara zarar gelmeden de icra edebilmek. Bu sene tekrar bir yarışma grubu ile projelerimizi devam ettiriyoruz.” şeklinde konuştu.

İnsansız Su Altı Sistemleri Başkanı Furkan Bülbül de kumandalı ve otonom bir şekilde çalışan insansız su altı robotu yaptıklarını belirterek, Teknofest 2023'te birinci olmayı hedeflediklerini söyledi. Bülbül, su altı aracını üretebilmek için desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

thumbnail_Takım (13)

“İHA CANLI VARLIKLARI TESPİT VE TAKİP EDECEK”

İnsansız Hava Aracı Takımı Başkanı Samet Akın ise, 2019 yılından itibaren İHA sistemleri üzerinde çalıştıklarını anlattı. Teknofest 2023’te derece hedeflediklerini ifade eden Akın, “Takımımız sabit kanat ve döner kanat olarak iki farklı projeyle yarışmaya katılacak. Askeri alanda kullanılabilecek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip sabit kanat İHA hem savunma sanayii için; hem de diğer sektörler için önemli. Döner kanat projemizde ise canlı varlık tespiti ve takibi yapması planlanan İHA, birçok endüstriyel alanda kullanılabilecek bir proje… Projelerimizi gerçekleştirmek için bütçeye ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

“ULAŞIM VE SAĞLIĞA KOLAY ERİŞİM AĞI”

Yapay Zekâ Kulübü Başkanı İsmail Can Tosun; Teknofest’in ulaşım, sağlık gibi kategorilerinde bu alanlara kolay erişim ağı üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Tosun; bugüne kadar birçok etkinlik ve yarışmaya katıldıklarını, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmak için de projeler geliştirdiklerini anlattı. İsmail Can Tosun, üzerinde çalıştıkları projelerle ilgili de Başkan Genç’ten destek istedi.

“HEPSİ TAKDİRE ŞAYAN PROJELER”

Bütün kulüplerin projelerini dikkatli bir şekilde dinleyen Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, anlatılan projelerin Türkiye’nin bölgesinde güçlü bir şekilde var olabilmesi için oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. Türk gençliğine sonuna kadar güvendiğini Türkiye’yi çok donanımlı bir nesle emanet edeceklerinden gurur ve onur duyduğuna dikkati çeken Başkan Genç, Ortahisar Belediyesi’nin imkânları ölçüsünde üzerinde çalışılan projelere finansman desteği sağlayacaklarını dile getirerek, “Hepsi pırıl pırıl gençlerimizi dinlerken oldukça heyecanlandım ve gurur duydum. Ülkemizi emanet edeceğimiz gençlerimizin bu projeler üzerinde çalışması bize son derece güven veriyor, geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor ve ülkemizin geleceği açısından da umutlandırıyor. Gerçekten takdire şayan birçok proje üzerinde çalışıyorlar. Bölgemizin en köklü üniversitesi olan KTÜ’de bu tür projelerin hayata geçmesi şehrimizin için inovasyon anlamında çok mühim. Herkesin bu anlamda gençlerimize maddi ve manevi olarak destek olması gerekiyor. Biz Ortahisar Belediyesi olarak bu anlamda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Bütün kulüp başkanlarımıza sunumları için teşekkür ediyorum. İnşallah hep birlikte çok güzel projelere imza atacağız.” ifadelerine yer verdi.