Tansel Kolcu yazdı.

Atatürk Olimpiyat Stadında karşılaştığı Sivasspor’u 4-0 gibi net bir skor ve güzel bir oyunla yenerek Süper Kupa’yı müzesine götürme başarısını gösteren  Trabzonspor, aradan 6 gün geçtikten sonra, yine Atatürk Olimpiyat Stadında, bu kez ligin ilk maçı için, ligin yeni takımı İstanbulspor ile karşı karşıya geldi. Sivasspor maçında sakatlanan ve en az 4 hafta sahalardan uzak kalacağı açıklanan Hamsik’in yokluğunda, orta sahayı Siopis, Bakasetas ve Abdülkadir üçlüsüne teslim eden Abdullah Hoca, kupa maçında olduğu gibi sağ stoperdeki tercihini yine Dorukhan’dan yana  kullandı.

17 yıl aradan sonra, Ecmel Faik Sarıalioğlu başkanın başarılı yönetiminde süper lige dönüş yapan İstanbulspor’un, mütevazi bütçesi ile oluşturduğu oyuncu kadrosu ile çıktığı ilk maçtaki hedefi, oyun sisteminden de anlaşılacağı üzere, gol yememek üzerine kuruluydu. Beşli bir defans hattı ile Trabzonspor’un etkili forvetlerine önlem almaya çalışan İstanbulspor, 16. dakikada Cornelius’un kafa vuruşundan attığı gole engel olamayıp 1-0 mağlup duruma düşmesine rağmen, oyun sistemine bağlılığını devam ettirdi. Trezeguet ve Larsen’in gollük vuruşlarını çıkaran İstanbulspor kalecisi David Jensen, ilk yarıda skorun artmasına engel olurken, Trabzonspor’un oyundaki üstünlüğüne rağmen pozisyon zenginliğinin fazla olmamasını da, Bakasetas ve Abdülkadir’in ilk yarı boyunca ortaya koydukları etkisiz ve isteksiz futbola bağlayabiliriz.

Maçın ikinci yarısına biraz daha hücumu düşünerek başlayan İstanbulspor, çok net pozisyonlar bulamasa da, en azından süper lige yakışmayan ilk yarıdaki görüntüsünü biraz olsun değiştirmiş oldu. Oyunun 86. dakikadasında, Denswill’in kafa golü ile skoru 2-0 yapan Trabzonspor, maçtan da bu sonuçla galip ayrılarak, lige deplasmanda 3 puan ile başlamış oldu.

İstanbulspor için bir değerlendirme yapacak olursak, bu kadroyla işinin çok zor olduğu görünüyor. Gerekli takviyeler yapılmadığı taktirde, İstanbulspor’un ligde tutunmasının kolay olmayacağını, şimdiden rahatlıkla söyleyebiliriz. Umarım Ecmel Başkan, takımına gerekli dokunuşları kısa zamanda gerçekleştirir.

Maçın ilk yarısında rakip, yarı alanınıza hiç gelmemiş ve gelmeye niyeti de yok. İkinci yarı ise, katı defans anlayışından da yavaş yavaş uzaklaşmış. Hamsik yok, onun yerine oynayan Siopis ise gayet başarılı bir oyun ortaya koyuyor ama ligin en iyi iki kanat oyuncusu sizde olmasına rağmen, onları kullanamıyor ve pozisyon yaratamıyorsunuz. Maalesef, bunun en büyük nedeni Bakasetas ve Abdülkadir’in formsuzluğu. Trabzonspor’un söylendiği gibi acil stoper ihtiyacı bence ikinci plana bırakılmalı ve acilen orta sahaya 2 transfer yapılmalıdır. Hamsik’in yokluğunda, bu orta saha ile şampiyonlar ligi ön eleme maçları, Trabzonspor için hayli zor olacaktır. Geçen yıldan bu yana takımın, kazanmasına rağmen futbolunda yaşanan sıkıntıların en büyük nedeni de orta sahada yaşanan zafiyet olduğu açık. Umarım yönetim kısa zamanda  bu yönde gerekenleri yapar. Zira şampiyonlar liginde yaşanacak hayal kırıklığının travmasını kolay kolay atlatamazlar.