Halil Şanlı yazdı.

Geçen sezonun şampiyonu Trabzonspor’un bu sezon ligde nasıl bir derece elde edeceği büyük bir merak konusu. Bordo Mavi renklere gönül verenlerin tamamı, takımlarının ikinci kez üst üste şampiyon olmasını çok ama çok arzuluyor. Hem bir spor yazarı hem bir Trabzonspor taraftarı olarak bu konuda düşüncemi paylaşmak istedim.

Son şampiyon Trabzonspor’un bu sezonda ligi zirvede bitirmesini kim istemez ki! Bordo mavi renklere gönül vermiş her sporsever, takımlarının ikinci kez üst üste şampiyonluğu kucaklamasını bekliyor. Geçtiğimiz sezon başlamadan Ağustos ayında yazdığım yazıda, Karadeniz Fırtınasının şampiyonluğun en büyük adayı olduğunu ifade etmiştim. Hatta daha öncesine gidildiğinde Abdullah Avcı’ya sabır gösterilip, onun istediği oyuncu gurubu oluşturulursa bir iki yıl içinde şampiyonluğun gelme ihtimalini yüksek gördüğümü de kaleme almıştım. Şükürler olsun ki yanılmadım ve bu yöndeki düşüncelerim ve beklentilerim gerçeğe dönüştü.

Bu sezon içinse aynı şeyleri söylemem zor. Yani geçen sezon ki gibi umutlu değilim. Yarışı kovalarız ama şampiyonluk zor. Çünkü bu sezon Trabzonspor iyi değil. Yeni transferler beklentilerin hala çok altında. Mesela yönetimde olsam, gözüm kapalı alacağım Trezeguet bile kapasitesinin yüzde ellisi ile oynuyor. Larsen, tam bir hayal kırıklığı! Bartra, eh işte! Bazen iyi, bazen çok ağır! Eren, yine beklentilerin altında kalan bir isim. Gbamin teknik ama beklenen ön libero olmaktan uzak. Gomez hem etkisiz hem kanatlardan beslenemiyor! Bardhi bu kadroya göre gereksiz bir isim! Kısacası, beklentileri karşılamaktan uzak kalanlar ya da kapasitesine ulaşamamış isimler bir arada! Hocanın istediği isimlerden ziyade, bazı yöneticilerin kendi kafalarına buyruk yaptığı transferler! Mesela bir örnek vereyim. Avcı, sezon başında Haji Wright ve Fernando’yu çok istedi. (Antalyaspor) Ancak başkan bildiğini okudu gibi örnekler çoğaltılabilir!  

Yönetim içerisinde transfer sezonundan beri yaşanan bölünmüşlük. Geçen sezonun mimarı olan isimler, küs vaziyette! Yani hem kadro, hem yönetimsel olarak uyumsuzluk ve yetersizlik söz konusu. Daha da önemlisi lig bu sezon, geçen yıl ki gibi rakipsiz değil. Galatasaray, Fenerbahçe büyük yatırımlar yaptı. İyi bir Başakşehir, ne olursa olsun Beşiktaş, iyi oynayan Konya ve Adana Demirspor gibi takımlar var. Özellikle Fenerbahçe ve Galatasaray’ın kaliteli ve çok çok geniş kadroları, yarışı sonuna kadar kovalayacaklarına işaret. Özetle rakipler bu sezon daha çetin ve daha çok sayıda. Tam tersine Trabzonspor ise bir takım sorunlar içerisinde.

Bu sezonun bana göre şampiyonluktaki favorisi Fenerbahçe’dir. Çok kaliteli ve geniş bir kadro, dünya çapında bir teknik adam ve mücadeleci bir futbol anlayışı… Fenerbahçe’nin dışında Galatasaray ve Trabzonspor yarışın içinde olacaktır. Adana Demirspor, Beşiktaş ve Başakşehir; diğer sıraları paylaşacaktır. İlk on dört hafta sonu itibarı ile gördüklerim ışığında tahminim budur.