IPARD 3 Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri için Teknik Destek Projesi açılış konuşmasını yapan İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu ‘’ Ülkemizde öncelikle depremde ardından da yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.

TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü faaliyetleri hakkında sunum yapan İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte kırsal kalkınma desteklerini Trabzon’a kazandırmaya çalıştıklarını belirterek bugüne kadar IPARD programı kapsamında Trabzon’da;

IPARD 1 ve IPARD 2 Programları ile toplamda 275 proje ile sözleşme imzaladık. Sözleşme imzaladığımız projelerin;

Toplam Yatırım Tutarı: 556,6 Milyon TL

Toplam Hibe Tutarı : 368,3 Milyon TL

275 Projenin sektörlere göre dağılımı;

Süt Üreten Tarımsal İşletmeler: 4

Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: 9

Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: 3

Kanatlı Eti ve Kanatlı Eti Ürünleri İşlenmesi ve Pazarlanması: 2

Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması: 6

Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: 12

Bitkisel Ürünlerin Çeşitlendirilmesi: 1

Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi: 59

Zanaatkârlık ve Katma Değerli Ürünler: 44

Kırsal Turizm: 119

Yenilebilir Enerji Yatırımları: 16

Yapımı tamamlanarak ödemesi gerçekleştirilen 85 projemiz ve devam eden 34 projemiz olmak üzere toplam 119 adet Kırsal Turizm projesi ile TKDK’nın faaliyette bulunduğu 42 il içerisinde Türkiye 1.siyiz. Tüm projelerimizin tamamlanmasıyla Trabzon’a yaklaşık 288 Milyonluk Turizm yatırımı kazandırmış olacağız.

Sözleşme imzalanan 275 projenin 110 adeti kadın girişimcilere, 164 adeti genç girişimcilere aittir. Bütün tedbirlerimizde kadın ve genç girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılmaktadır.

Tamamlanan işletmelerimizde 2087 kişi istihdam edilmiş olup, tüm yatırımlarımız tamamlandığında istihdam sayısı yaklaşık 2500 kişi olacaktır.

Proje hazırlama düşüncesi olan girişimcilerimizin kurumumuz çağrıya çıktıktan sonra 1 ay tanıtım, 1 ay proje kabul bu da yaklaşık 2 aylık bir sürece tekabül ettiğinden yatırım yapmak isteyenlerin ruhsat ve gerekli izinleri bir an önce alarak ön hazırlıklarına şimdiden başlamaları kendileri açısından faydalı olacaktır.’’  şeklinde konuştu.

Ardından Tarım Reformu Genel Müdürlüğü-IPARD Yönetim Otoritesi’inden Batu Benli, İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit Gülbay ve IPARD faydalanıcısı Kahvaltı Dünyası Firma sahibi Hüseyin Tüysüz’ün sunumları gerçekleştirildi. Katılımcıların soruları cevaplandırıldı ve program sonlandırıldı.