Trabzon'un dünyaca ünlü coğrafi ürünü "Trabzon hasırı", bölge kadınları tarafından icra edilen; büyük emek isteyen çok ince bir el sanatı olarak varlığını koruyor. Söz konusu kültürün temsilcileri, "hasır ören kadınlar" ise yıllardır, yaptıkları işin tam karşılığını alamadıkları için şikayetçi. Bu kapsamda; Trabzon'da toplanan "hasır ören kadınlar" emeklerinin küçümsendiğin, kuyumcuların istedikleri gibi para kazandıklarını ama kendilerinin kötü şartlar altında çalışmak zorunda bırakıldıklarını ileri sürerek grev başlattı.

Anka'dan Esra Nur Pervan'ın haberine göre; Trabzon hasırı ören kadınlar, emeklerinin karşılığını alamadıkları için grev başlattı. 12 yaşından itibaren hasır bilezik dokuyan Güllü Ak, enflasyona göre zam talep ettiklerini söyledi ve "Biz yıllardır ucuz paralara çalışıyoruz; ne sigortamız var, ne bir güvencemiz var, ne de bir yere kaydımız var. Kuyumcular istedikleri gibi paralarını alıyorlar, karlarını yapıyorlar. Bir altının gramını biz çok ucuza dokuyoruz" dedi.

Trabzon hasır ören kadınlar, grev2

Akçaabat'ta yaşayan Selma Sevim, "Emeğimizi çok ağır şartlarda yapıyoruz çok ağır şartlar emeğimizin hakkını alamıyoruz şikayetçiyiz." diye konuştu. 

Hiçbir güvencelerinin olmadığını söyleyen Leyla Öztürk ise, "Leyla bu pasaja giremez diye tehditler alıyorum ve mesleğimi çok severek yaptığı mesleği üzülerek söylüyorum yapmak istemiyorum." ifadelerini kullandı.